BejelentésSzegedi Látássérültek oldala
Frissítve: 2014.október 22.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


-------------------------------------------------

2011

-------------------------------------------------


VAKOK ÉS GYENGÉN LÁTÓK CSONGRÁD MEGYEI EGYESÜLETE SZAKMAI BESZÁMOLÓ
2011. 01. 01 - 2011. 12.31.
Név: Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete
Székhely: 6721 Szeged, Bocskai utca 11.
Telefon: 62/ 425- 087
e-mail: szegedvakok@invitel.hu
Adószám: 1847395-1-06
Bírósági ny. sz.: Pk. 60. 156/2004/5
Képviselő: Vaskóné Kiss Éva

A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének a 2011. december 31-i adatok alapján 489 fő tagja van.

Egyesületünk 2011. évi munkáját jelentősen befolyásolta a működési költségek finanszírozásnak módosítása. Az év elején felmerülő pénzügyi nehézségek ellenére szolgáltatásainkat és programjainkat továbbra is színvonalasan igyekeztünk megtartani. Ebben jelentős támogatásra tettünk szert a Szeged Város Önkormányzata által kiírt pályázatokon való aktív részvételünkkel.

ÉRDEKVÉDELEM, ÉRDEKKÉPVISELET


2011-ben is folytattuk egyik kiemelt tevékenységünket, a középületek, közterületek komplex akadálymentesítésének véleményezését. Egyesületünk Akadálymentesítési Munkacsoportjának tagjai számos alkalommal vettek részt megbeszélésen, területbejáráson. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által létrehozott Egyenlő Hozzáférési Tanácsba egyesületünk Hegedűs Istvánt, egyesületünk alelnökét delegálta, aki azóta is töretlenül folytatja munkáját e téren is.

Szemléletformálás


Munkánk szerves részét képezi a társadalom látássérültekről alkotott képének formálása. E tekintetben jelentős esemény volt az a lehetőség melyet a Tisza Volán biztosított számunkra, miszerint a társaságuknál dolgozó több mint 700 autóbuszvezető részt vett egy képzésen, melyen bemutathattuk a látássérültek nehézségeit, illetve az utazás közben esetlegesen felmerülő problémáikról tájékoztatást tudtunk nyújtani.

Esélynap


Ez a program városi szinten került megrendezésre az Esélyek Háza szervezésében. A rendezvényen lehetőséget kaptunk a bemutatkozásra, és segédeszközparkunk elemeit mutattuk be az érdeklődőknek. Különösen a beszélő eszközök bemutatása aratott nagy sikert, de különböző játékokkal és egyéb használati eszközökkel is szívesen megismerkedtek a kíváncsiskodók, akik végül egy tesztlapot is kitöltöttek, melynek sikerességét szerény ajándékkal honoráltuk. Tagjaink közül is sokan eljöttek erre a rendezvényre, így „első kézből” tudhattak meg Tőlük információkat a tájékozottságra vágyók.

Közéleti Kávéház


A következő szemléletformáló előadáson a mozgás- és hallássérültekkel karöltve képviselte egyesületünk, tagjait. Itt a társadalom-érzékenyítés azon kritériumaival ismertettük meg az érdeklődőket, hogy hogyan is tudnának segíteni a fogyatékossággal élőknek mindennapi életvezetésükben. Szó esett az iskola, munkahely és egyéb közösségek által biztosított, illetve biztosítható feltételekről, melyek nagyban hozzájárulhatnak életünk megkönnyítéséhez. A program létrejöttét jelentős mértékben támogatta a Szegedi Közéleti Kávéház, többek között azzal is, hogy helyszínül a Hungária Hotel impozáns környezetét kaptuk meg.

SZIN


Tevékenységünk szerves részét képezi már évek óta a Szegedi Ifjúsági Napok 4 napos fesztiválon kialakított Esélyek Kertjében való részvétel. A program során a fiatal felnőtt korosztályt szólítjuk meg speciális programjainkkal. Működtetünk egy „vak-szobát”, készíthetnek a fiatalok „vakuzsonnát”, kipróbálhatnak számos vakos, beszélő segédeszközt, megismerhetik a vakok speciális írását, a Braille írást, bepillanthatnak a vakok életébe, illetve frissítő masszázst vehetnek igénybe, melyet masszőr tagjaink biztosítanak. A fiatalok visszajelzései, és a helyszínen kialakított vendégkönyv beírásai alapján munkánk eredményes, ezt jelzi az időről időre visszatérő személyek megjelenései is, melyből kitűnik, hogy egyre több fiatal fordul érdeklődve, segíteni készen a látássérültek felé.

Civilek Éjszakája


A Civilek Éjszakája elnevezésű országos programsorozat a múlt évben egybeesett a már megszokottan szeptemberre időzített kirándulásunkkal. Ám egyesületünk alelnöke és az iroda dolgozói, valamint egy masszőr sorstársunk bevonásával mindkét programot színvonalasan tudtuk lebonyolítani egy időben.Itt Szegeden olyan jól sikerült a bemutatkozás, hogy nem csupán a megyei napilapban, de országos szinten is emlegették rendezvényünket. Erről tudósítást a november-december havi VV-ben is olvashattuk. Ezután a Városkép Kft. rendezésében ismét meghívtak bennünket résztvevőnek az Autómentes Nap programra, ahol szintén lehetőséget kaptunk megismertetni az érdeklődőkkel mindennapi problémáinkat, és azok megoldási lehetőségeit.

Tapintható kiállítás


A Fehér Bot Napi programsorozat keretében megnyitottuk a II. Érints meg! című kiállítást a Somogyi könyvtárban, melyen neves alkotóművészek tapintható munkáit együtt állítottuk ki a látássérültek alkotásival. Itt a Kreatív Formák Alapítvány hathatós közreműködésével ismét sikerült nagy érdeklődést kelteni úgy a médiák részéről, mint a kiállítást látogatók körében.

Szakmai konferencia


Ismét megrendezésre került az a szakmai konferencia melyet immár harmadik alkalommal rendeztünk meg a látássérült fiatalokat érintő problémákkal foglalkozva. Ebben az évben „A látássérültek helyzete a felsőoktatásban és a munkaerőpiacon” címmel rendeztük meg ezt a programot és számos kiemelkedő tekintélyű közreműködőt üdvözölhettünk előadóink közt. Nagyszerű előadást hallhattunk a VGYKE elnökétől, és munkatársai színvonalas érzékenyítő tréningén vehettünk részt. Szintén értékes beszámolót hallhatunk a Hermina egyesület elnökétől és annak munkatársától. Valamint kimagasló tájékoztatókat hallhattunk mind munkaügyi, jogi, életvezetési és rehabilitációs téren is. Az érdeklődők ez alkalommal is jelentős aktivitást mutattak a téma iránt, ezért is töltöttük meg a termet, melyet a rendezvény egyik fő támogatójaként a Makó Város Önkormányzata ajánlott fel térítésmentesen a konferencia helyszínéül.

FOLYAMATOSAN ELÉRHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK,Információnyújtás


Irodánkban folyamatos ügyfélszolgálat működik, és naponta legalább 4-6 látássérült számára nyújtunk segítséget ügyeik intézésében. Itt tagjaink a már megszokott, akadálymentes környezetben tájékozódhatnak az őket érintő rendeletekről, pályázati lehetőségekről, kedvezményekről. Igény szerint kolléganőnk segít a papírok, űrlapok kitöltésében, kérelmek megírásában is. Rendszeresen megjelenő Hírlevél szerkesztésével is tájékoztatjuk a tagságot az aktuális lehetőségekről, melyet elektronikus úton kapnak meg, illetve kérésre nyomtatott formában is kipostázunk. Ezen kívül Tájékoztató levélben olvashatnak tagjaink információkat és beszámolókat az elmúlt eseményekről, valamint ezeket honlapunkon is megtekinthetik.

Segédeszköz ellátás


Az elmúlt évben is a már megszokott szolgáltatásokkal igyekeztünk tagjaink rendelkezésére állni. Ismét sikerült segédeszközparkunkat bővíteni az 1 %-ból befolyt összegből, és ez lehetővé tette tagjaink számára, hogy ezeket a drágább eszközöket is kipróbálhassák, mielőtt megvásárolnák. Néhány hetes kölcsönzési idő alatt megismerhetik ezeket az eszközöket, és így jobban átláthatják, hogy az megfelel-e számukra.Tehát nem szükséges sokszor több tízezer forintot kiadni teljesen ismeretlen konstrukcióért. Ezen kívül munkatársaink havonta egyszer térítésmentesen lehozzák Budapestről, a segédeszközboltból a tagjaink által megrendelt segédeszközöket. Igény szerint segítünk a kiválasztott segédeszköz megrendelésében is.

Segédeszköz vásárlásához egyesületünk - elnökségi határozat alapján - anyagilag is támogatást tud nyújtani tagjai számára, amennyiben erre igényt nyújtanak be. Kérelmet egy éves tagság után kétévente lehet benyújtani, és saját névre szóló számlát kell hozni a megvásárolt eszközről.

Segédeszköz támogatásra az elmúlt évben 21 kérelem érkezett be, melyből 20-at az elnökség határozataiban egyhangúlag támogatott, így az érintettek azt megkapták. 1 kérelem tartalmi hiba miatt került elutasításra, a számlán szereplő helytelen cím miatt.

Tanulmányi támogatás

Az a nappali tagozaton tanuló tagunk, aki iskolalátogatási igazolását kérelmével együtt benyújtja, jogosult tanulmányi támogatás igénylésére, melyről szintén az egyesület elnöksége határoz.

Tanulmányi támogatásra az elmúlt évben 7 kérelem érkezett az elnökség elé, melyből 5-öt egybehangzóan támogattunk, és kifizettünk az érintettek részére. A fennmaradó 2 kérelmet határidőn túli beérkezés miatt nem állt módunkban támogatni, ezért elutasítottuk ezeket a kérelmeket.Jogklinika

A Szegedi Tudományegyetem Jogtudományi karának hallgatói hetente egy alkalommal álltak tagjaink rendelkezésére irodánkban.

EGYESÜLETI ESEMÉNYEK, KULTURÁLIS PROGRAMOK

A már megszokott programok mellett (pl: egészségnap, csoportos fürdőlátogatás, múzeumlátogatás, kirándulások stb.) új rendezvényekkel is vártuk az érdeklődőket.

A szegedi nagyárvíz tiszteletére egy Árvízi emléksétát szerveztünk, melyen nemcsak tagjaink, hanem valamennyi érdeklődő szegedi lakost is szívesen láttunk.

A Szegedi vadasparkban a Zsiráfház átadására kaptunk csoportos meghívást az intézmény igazgatójától, mivel egyesületünk tagjai aktívan közreműködtek az akadálymentesítésben.

Majd az EDF DÉMÁSZ meghívására részt vehettünk egy olyan kiállítás megnyitóján, amelyen a környezetünk védelme volt a téma. A tárlat rendkívül jól szervezett volt, és sajtónyilvánosság előtt nézhettük/tapinthattuk meg a kiállított műveket.

A következő hónapban tagjaink közül néhányan Szekszárdon vettek részt a V. Domaine Gróf Zichy Utcai Futóversenyen a Tolna Megyei Egyesület meghívására.

Ezen a napon volt Pesten a szavalóverseny is, ahol szintén képviseltette magát egyesületünk is néhány versmondóval.

A Székesfehérvári Első Lions Klub által szervezett VAGYOK elnevezésű kulturális seregszemlén is ismét részt vettek tagjaink.

Június hónapban városunkban is bemutatkozott az az ismert orgonaművész, aki egy nyertes pályázat által több látássérült egyesület szervezésében egy országos turnét indított. Magda Dávid az a fiatal zenei tehetség, aki ebben a megtiszteltetésben részesített bennünket, mivel tanulmányi évei alatt ez a város kiemelkedő szerepet játszott életében.

Ezen a hétvégén került megrendezésre a Fekete István Emlékverseny is melyet az Ajkai látássérültek szerveznek már több mint egy évtizede, és ahol tagjaink is rendszeresen részt vesznek.

Kultúrcsoportunk néhány tagja, és irodánk egyik dolgozója a szatmárnémeti sorstársaink meghívásra részt vehetett egy nemzetközi találkozón. Itt nemcsak a színvonalas produkciók, de a jó hangulatú társaság is nagyban hozzájárult, hogy baráti kapcsolatokat építhessünk ki más – köztük több határon túli - látássérült szervezettel.

Szeptember végén került sor a Peller Anna ajándékkoncertre, melyet a művésznő – egyesületünket támogatandó – fellépti díj igénye nélkül ajánlott fel számunkra. Több ilyen irányú felajánlása nyomán kapta meg a művésznő az idén a Magyar Jótékonysági Díj-at, amihez szívből gratulálunk neki! A koncert után tombolát szerveztünk, ahol szegedi cégek és magánszemélyek által felajánlott adományokat sorsoltunk ki.

A Zene Nemzetközi Világnapján egy magával ragadó vetélkedőt szerveztünk Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. Nagy érdeklődés mutatkozott e program iránt, ezért jelentős sikerként könyvelhetjük el, hiszen ezzel Szeged kulturális életének körforgásában is eredményesen képviseltük közösségünket. A megmérettetés kora délutánra befejeződött és utána egy finom ebédet költhettünk el együtt a vendégeinkkel.

A programról a Kossuth rádió MR6 is készített riportot, illetve megjelent egy híradás a VV november-decemberi számában is.Egyesületünknél klubtevékenység is folyik, a klubvezető egyik látássült tagunk: Orbánné Tarsoly Edit, valamint férje Orbán Róbert, önkéntes munka keretében vezetik a havi rendszerességgel működő klubot, mely szintén nagy érdeklődésre tart számot tagjaink körében.

Ünnepségek, rendezvények, programok

2011-ben sem maradtak el a már hagyományosnak tekinthető ünnepségek: Februárban farsangi mulatságot rendeztünk, melyen Békés megyei sorstársaink is részt vettek. Szereplésükkel sokat tettek a jó hangulat érdekében, a már megszokott kellemes társaság nagyban hozzájárult e rendezvényünk sikeréhez.Október elején megkezdődtek a Fehér Bot Napi rendezvények, először Szentesen. Ezután Hódmezővásárhelyen, majd Makón vehettünk részt az ünnepségen.Itt Szegeden a következő hévégén tartottunk megemlékezést, ahol az egyesületünk elnöksége által 2009-ben alapított Dr Jáksó László emlékplakett is átadásra került számos oklevél mellet, mellyel az egyesület elnöke a nevezettek kiemelkedő társadalmi munkáját kívánta megköszönni. A következő héten került sor a csongrádi rendezvényre.December hónapban minden évben karácsonyi ünnepséget rendezünk tagjainknak, ahol nemcsak megvendégeljük, hanem szerény kis csomagot is állítunk össze számukra. A rendezvény színvonalasabbá tételéhez felajánlásként nagy örömmel fogadtuk a múlt évben, a Hansági Ferenc Szakközépiskola alapítványának adományát, mely finom falatokban és színvonalas kiszolgálásban nyilvánult meg diákjaik és azok tanárai részéről. A program kulturális részéhez a Bálint Sándor Művelődési Ház igazgatójának segítségét igénybe véve igazán színes műsort sikerült bemutatni közönségünknek. A támogatások maximális kihasználásával így a tagságunk jelentős részét sikerült vendégül látnunk, ezzel tehettük élménydúsabbá, meghittebbé a karácsonyi megemlékezést.

Az ünnepséget körzeti csoportjainknál is rendszeresen megtartjuk, és azokon is mindig kedves műsort adnak elő a helyi iskolások vagy egyéb társulás. Ilyenkor jönnek el legtöbben a sorstársaink közül, és családias hangulatban emlékezünk meg az ünnepről.Ezek mellet még számos rendezvényen vettünk részt, valamint egy kellemes egyesületi kirándulás élményeivel gyarapodtunk.A Szeged Első Lions Club felajánlásának köszönhetően 2011-ben is kapott egyesületünk belépőjegyeket a Szegedi Nemzeti Színház egyik programjára (egy Fenyő Miklós koncertre), amiket tagjaink közt osztottunk szét.

SZERVEZETSzervezetfejlesztés

Egyesületünk 2010-ben csatlakozott a Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány civil szervezetek részére meghirdetett „Cimet – a civil világ fűszere” elnevezésű szervezetfejlesztő programjához. A programban térítésmentesen vehettünk részt. A 3 napos program keretében egy szakember irányításával egyesületünk elnökségi tagjai, körzeti csoport vezetői, valamint az iroda dolgozói együtt alakították ki egyesületünk célkitűzéseit, 3 évre szóló stratégiai tervét, illetve ezek megvalósításának időbeni ütemezését. A program keretében munkatársaink képzésen vehettek részt, melynek folytatásaként az elmúlt évben egy nyomonkövető előadás keretében vizsgálhattuk meg munkatervünk megvalósulását.Egyesületünk életében a mai gazdasági helyzetben fontos szerepet játszanak bizonyos együttműködések, melyek különböző egyesületek, vállalkozások és egyéb szervek, valamint esetenként magánszemélyek támogatásáról biztosítanak bennünket. Ilyenek például azok az együttműködési és támogatói szerződések, melyek az alábbi partnereinkkel köttettek:

Szeged Első Lions Klub

Kreatív Formák Alapítvány

Profil-Copy Kft.

Magyar Lapterjesztő Zrt.

Mórahalom Város Önkormányzat (Mórahalmi Erzsébet Fürdő)

Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete

SZTE ÁJTK – Jogklinika

SZTE Orvostudományi Kar Szemészeti Klinika

SZEFO Zrt

Praktiker Építési- és Barkácspiacok Magyarország Kft.

TESCO GLOBAL Zrt

Szegedi Paprika Zrt.

OTP Bank Dél-alföldi Régió

Szeged Megyei Jogú Város

Unilever

PICK Zrt.

SZILÁNK Zrt.

SONY Center

illetve azok, akik felajánlásukkal segítették munkánkat!

Humán erőforrás

Valamennyiünket érzékenyen érintett az a tény, hogy az elmúlt év során munkavállalóink körét kénytelenek voltunk csökkenteni lehetőségeink leszűkülése miatt. Ám ennek ellenére egyik volt munkatársunk a mai napig is önkéntesként segíti munkánkat.

Az Egyesület munkatársai jelenleg a következő kondíciókkal vannak alkalmazásban:

- 5 fő megváltozott munkaképességű munkavállaló (elnök, ügyfélszolgálati munkatárs és 3 körzeti csoportvezető); valamint

- 1 fő munkahelyi segítő, akiknek munkabére akkreditált támogatásként a Munkaügyi Központ által finanszírozott,

- 1 fő irodavezető, akinek munkabére az MVGYOSZ által számunkra biztosított költségkeret terhére került megállapításra.Ezeken kívül szervezetünk munkáját nagyban elősegítik az alelnök és az elnökség tagjai, hisz az elmúlt évben is 39 határozat meghozatalában közreműködtek. A Felügyelő, valamint a Jelölő Bizottság tagjai. önkéntesen látták és látják el feladatukat. Ezért a fent említett munkatársaimnak köszönetemet fejezem ki!Oktatás, képzés

Két fő megváltozott munkaképességű munkavállalónk, Feketéné Lantos Erzsébet és Vaskóné Kiss Éva az elmúlt évben a Nonprofit Média Alapítvány szervezésében egy térítésmentes média tanfolyamon vett részt. Az itt szerzett ismereteket munkájuk során jelentős mértékben igyekeztek alkalmazniEzután egy vezetőképzés került megszervezésre az MVGYOSZ által, ahol az elnök és az irodavezető is részt vett. Ezen az oktatáson fontos ismereteket szereztünk a szervezetépítés terén éppúgy, mint gazdasági feladataink végzésével kapcsolatosan.Majd egy pályázatíró tanfolyamon való részvételt biztosított egyesületünk számára a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülte, melyen Vaskóné Kiss Éva vett részt. A képzés során a pályázatírás főbb elemeibe tekinthettek be a jelentkezők, illetve gyakorlati elemekkel ismerkedhettek meg.Később az MVGYOSZ hivatalvezetője tartott gazdálkodás-fejlesztő tréninget egyesületünk dolgozói és az elnökség számára. Itt is fontos ismeretekkel gazdagodtunk, legfőképp pénzügyi, illetve egyéb forrásteremtési lehetőségek megismerése kapcsán.

Körzeti csoportok

Körzeti csoportokat működtetünk Csongrádon (Körzeti csoport vezető: Ungerbauer Mihály, illetve januártól Varga Lászlóné), Hódmezővásárhelyen (Körzeti csoport vezető: Tóth Károly), Makón (Körzeti csoport vezető: Szalai László) és Szentesen (Körzeti csoport vezető: Feketéné Lantos Erzsébet).

Csongrád

Havi rendszerességgel várta a körzeti csoportvezető a sorstársakat klubdélután keretében tartott összejövetelen. Itt lehetőségük nyílt az érdeklődőknek baráti beszélgetésre, a Vakok Világa folyóirat olvasgatására, valamint események megünneplésére. Városuk rendezvényein, több koszorúzáson részt vettek, valamint másik körzeti csoportok rendezvényeire is többen ellátogattak.Csoportjuknál vezetőváltás történt, mely 2012 év januártól lépett életbe. A Fehér Bot Napi és karácsonyi ünnepségükön kellemes műsorral és figyelmességgel látták vendégül a meghívottakat, és az utolsó összejövetelen a leköszönő csoportvezető beszámolt munkájáról, illetve a csoport éves tevékenységéről.

Hódmezővásárhely

Minden csütörtökön baráti hangulatú beszélgetéssel várta az „Aranyházban” a körzeti csoportvezető a tagokat Hódmezővásárhelyen. Itt is megünnepelték a jelentősebb eseményeket az egyesület elnökének részvételével. A Fehér Bot Nemzetközi Napja és a karácsonyi ünnepségen meghitt műsorral, vendéglátással várták a szervezők a sorstársakat. Az elmúlt évben ismét megrendezésre került a Horgászrandevú néven ismertté vált kiemelkedő program, melyre a többi körzeti csoporttól is szép számban ellátogattak. A körzeti csoportvezető számos civil és önkormányzati fórumon képviselte a csoportot, ezzel is elősegítve a helyi látássérültek érdekeinek képviselését

Makó

Minden péntek délelőtt színes programokkal, előadásokkal várták a szervezők Makón a sorstársakat. Összejöveteleiken megemlékeztek a hagyományos ünnepekről, szokásokról. Farsangi ünnepséget, nőnapi, anyák napi megemlékezést, őszköszöntőt, Fehér Bot Napi rendezvényt, karácsonyi ünnepséget tartottak, ahol mindig bőséges vendéglátás, kedves ajándékok várták a meghívottakat. Jelentős program volt konferenciánk a csoport életében, mely az elmúlt évben Makón került megrendezésre. A körzeti csoportvezető kapcsolatai révén jelentős megtakarítással és számos új kapcsolattal gazdagodhatott egyesületünk az említett rendezvény kapcsán. Több alkalommal szerveztek kirándulást, és kiválóan együttműködnek a hivatalos szervekkel éppúgy, mint egyéb társszervezetekkel.

Szentes

Minden hónap első hétfőjén várta a körzeti csoportvezető és segítő csapata a sorstársakat Szentesen. Az összejöveteleken tájékoztatta a tagságot az egyesületet érintő aktualitásokról, pályázati lehetőségekről, melyeknek írását maga is folyamatosan gyakorolja csoportja javára. Több programmal, és kirándulások szervezésével színesíti csoportjuk életét, valamint Egészségnapoktól kezdve mindenféle rendezvényen képviseli a csoportját. A jelentősebb eseményeket, mint például Fehér Bot Nap vagy Karácsonyi megemlékezés, jól szervezett ünnepséggel, színvonalas vendéglátással teszi emlékezetessé a vendégek számára. A többi körzeti csoportokhoz hasonlóan itt is meghallgathattuk az éves beszámolót a decemberi találkozás alkalmával.

KöltségvetésPályázatok

Az elmúlt évben egyesületünknek a Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Irodájához, valamint a Csongrád Megyei Önkormányzat Hivatala Oktatási, Kulturális Irodájához volt lehetősége pályázatot benyújtani. Valamint az év első negyedévében benyújtott 4 hónapra szóló NCA működési pályázat. Ezen projektek sikeresek voltak és elszámolásuk a pénzügyi beszámolóban olvashatóak.

Szeged, 2012. április 27.

Vaskóné Kiss Éva

egyesületi elnök

--------------------------------------------------

ÉVES BESZÁMOLÓJÁNAK EREDMÉNYKIMUTATÁSA 2011 ÉV

-------------------------------------------------

2010

------------------------------------------------
VAKOK ÉS GYENGÉN LÁTÓK CSONGRÁD MEGYEI EGYESÜLETE SZAKMAI BESZÁMOLÓ
2010. 01. 01 - 2010. 12.31.
Név: Vakok és Gyengén látók Csongrád Megyei Egyesülete
Székhely: 6721 Szeged, Bocskai utca 11.
Telefon: 62/ 425- 087
e-mail: szegedvakok@invitel.hu
Adószám: 1847395-1-06
Bírósági ny. sz.: Pk. 60. 156/2004/5
Képviselő: Kiss Adrienn

A Vakok és Gyengén látók Csongrád Megyei Egyesületének a 2009. december 31-i adatok alapján 636 fő tagja van.

Egyesületünk 2010. évi munkáját jelentősen befolyásolta a működési költségek finanszírozására addig rendelkezésre álló források megszüntetése, módosítása. Az év elején felmerülő finanszírozási nehézségek ellenére szolgáltatásaink, programjaink változatlan színvonalon álltak tagjaink rendelkezésére egész évben. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium által kiírt FOG-FOF 10-es működési pályázaton elnyert összegnek köszönhetően az év második felétől szolgáltatásainkat bővíteni is tudtuk.

ÉRDEKVÉDELEM, ÉRDEKKÉPVISELET
A Magyar Vakok és Gyengén látók Országos Szövetsége 2010. április 24-én megtartott tisztújító választásán az országos küldöttgyűlés MVGYOSZ elnökségi tagnak választotta egyesületünk elnökét, Györgyné Kiss Adriennt. Ugyanezen a napon a küldöttgyűlés az MVGYOSZ Etikai Bizottságába választotta Hegedűs Istvánt, egyesületünk alelnökét.
Akadálymentesítés
2010.-ben is folytattunk egyik kiemelt tevékenységünket, a középületek, közterületek komplex akadálymentesítésének véleményezését. Egyesületünk Akadálymentesítési Munkacsoportjának tagjai számos alkalommal vettek részt megbeszélésen, terület bejáráson.
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által létrehozott Egyenlő Hozzáférési Tanácsba egyesületünk Hegedűs Istvánt, egyesületünk alelnökét delegálta.

Szemléletformálás
Munkánk szerves részét képezi a látó társadalom látássérültekről alkotott képének formálása, kedvező irányba fordítása. Ennek érdekében igyekszünk minden korosztályt elérni programunkkal. A fiatal felnőtt korosztály megszólítása nagyon fontos, mert belőlük lesznek nem is olyan soká azok a döntéshozók, potenciális munkáltatók, ügyintézők, akik nap mint nap kapcsolatba kerülnek látássérült emberekkel. Ha most megismerik ezt a társadalmi csoportot, később nem lesz probléma a látássérültek társadalmi kirekesztettsége, mivel a szemléletbeli ok ezen munkánk által mérséklődik. Tevékenységünk szerves részét képezi már évek óta a Szegedi Ifjúsági Napok 4 napos fesztiválon kialakított Esélyek Kertjében való részvétel. A program során a fiatal felnőtt korosztályt szólítjuk meg speciális programjainkkal. Működtetünk egy „vak-szobát”, készíthetnek a fiatalok „vakuzsonnát”, kipróbálhatnak számos vakos, beszélő segédeszközt, megismerhetik a vakok speciális írását a Braille írást, bepillanthatnak a vakok életébe. A fiatalok visszajelzései, és a helyszínen kialakított vendégkönyv beírásai alapján munkánk eredményes. Egyre több fiatal fordul érdeklődve, segíteni készen a látássérültek felé.

Tagjaink kérésére vettük fel a kapcsolatot a Tisza Volán Zrt, valamint a Szegedi Közlekedési Társaság képviselőjével, dr. Bálint Ákossal. Hosszas egyeztetés után a két közlekedési társaság felvette oktatási programjába a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének érzékenyítő előadását. 2010. decemberére realizálódtak a részletek:
2011 január és május között az éves továbbképzés keretében, a megyében dolgozó több, mint 700 buszsofőrnek tarthatunk előadást a látássérült emberek utazási nehézségeiről, a segítségnyújtás lehetőségeiről.

Tekergőnap
A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete 2010. szeptember 3-án, pénteken Tekergőnapot tartott Szegeden, a Széchenyi téren. A programot tagjaink kérése, észrevételei alapján kezdtük el szervezni. Több sorstárs elmondta, hogy a kerékpárosok gyors és hangtalan közlekedése sok nehézséget okoz számukra az utcai közlekedés során. Kérésüknek eleget téve felvettük a kapcsolatot a Szegedi Kerékpáros Sport Clubbal, egy kölcsönös érzékenyítésen alapuló együttműködés céljából. Mivel a biztonságos, egymásra odafigyelő közlekedés minden ember közös ügye, a programot Szeged egyik legfrekventáltabb pontjára szerveztük. A program szervezése során felkértük a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékesét, hogy vegyen részt rendezvényünkön. A hatóság nagyon együttműködő volt: akadálypályával, tesztekkel tették még színesebbé programunkat. A Napos Oldal A Sérült Emberekért Alapítvány által biztosított kerekes székek kipróbálásával a mozgáskorlátozottak nehézségeit is megismerhették az érdeklődők.
Egyesületünk sok programmal készült:
Az érdeklődők szemtakarásban, fehér bottal, illetve szimulációs szemüvegben kóstolhattak bele a látássérültek közlekedési nehézségeibe. Tesztek, kérdőívek kitöltésével felmérhették tájékozottságukat a látássérültek önálló utcai közlekedését segítő lehetőségekről. Segédeszközök megtekintésével, kipróbálásával bepillantást nyerhettek a látássérült emberek mindennapjaiba. Amiért a programot életre hívtuk, megvalósult, hiszen nagyon sok látó embert értünk el mondanivalónkkal. Az a sok érdeklődő, aki kitöltötte a tesztet, kipróbálta a fehér botos közlekedést, már tudja, kinek, hogyan segíthet!
Az alábbi rendezvényeken jelentünk meg szemléletformáló programunkkal:
2010. március 19. Lions Day - Szeged Első Lions Club
2010. május 5. Képesség Park - Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány
2010. május 12. Érzékenyítő Nap - Szegedi Tudományegyetem szervezésében
2010. június 11. Diáknap, Szentes - Boros Sámuel Szakközépiskola
2010. szeptember 22. Európai Autómentes Nap - Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
2010. szeptember 23. Érzékenyítő Nap - Szegedi Tudományegyetem
2010. szeptember 25. Családi Nap - Sári Tanya
Szakmai konferencia
A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Aranyossy Ágoston Egységes Módszertani Központ, valamint a Hódmezővásárhely Rotary Club szakmai konferenciát rendezett 2010. november 24-én Hódmezővásárhelyen „Látássérült gyermekek oktatási lehetőségeinek kérdései” címmel. A rendezvénynek a Best Western Hotel Ginko Sas adott otthont. Az újonnan átadott csodálatos hotel konferenciatermében gyűltek össze a szakemberek, hogy a kérdést megtárgyalják.
A rendezvény fővédnöke Dr. Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere volt. Ez a konferencia egy 2009-es kezdeményezés folytatásaként valósult meg. Akkor a látássérült gyerekek helyzetét, lehetőségeit vettük nagyító alá, különös tekintettel a probléma időben történő felismerésének fontosságára, valamint a korai fejlesztés lehetőségeire. Idén a téma folytatásaként célunk volt körbejárni az oktatás kérdését.
A rendezvény az alábbi szakmai programmal valósult meg:
A konferenciát Dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere nyitotta meg.
Dr. Szőke László - főosztályvezető Nemzeti Erőforrás Minisztérium Fogyatékosságügyi Főosztály „A fogyatékossággal élő emberek lehetőségei Magyarországon”
Dehelán Aurélia - orvosigazgató, szemész főorvos Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház - Rendelőintézet „Gyermekeknél leggyakrabban előforduló szembetegségek”
Dr. Földiné Angyalossy Zsuzsánna - igazgató Bágya Ferencné - igazgató helyettes Látásvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Gyógypedagógiai Szolgáltató Központ „Látássérült gyermekek intézményes elhelyezésének lehetőségei a Látásvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Gyógypedagógiai Szolgáltató központ adatainak tükrében”
Kuminka Györgyné - elnökségi tag, oktatási megbízott Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége „Milyen lehetőségei vannak egy látássérült gyermeknek, illetve szüleinek, ha a gyermek taníttatásáról van szó?”
Dr Micserics József - hivatalvezető Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége „Honnan, és milyen segítséget kaphat egy szülő a speciális, tanulást megkönnyítő eszközök megismerése, beszerzése terén?”
Tóthné Kecskeméti Katalin - intézményvezető Varga Tamás Általános Iskola „A hódmezővásárhelyi modell”
Sós Csilla - könyvtár vezető Németh László Városi Könyvtár „Speciális eszközök a közművelődés szolgálatában”
Prins Gabriella Rotary Club Hódmezővásárhely soros elnök „Rotary Zárszó”
Tapintható térkép átadó ünnepség
A konferencia után ünnepélyes keretek közt átadásra került egy dombormű, amely Hódmezővásárhely belvárosát ábrázolja. A műalkotás a Rotary Club Hódmezővásárhely felajánlásaként jöhetett létre. A dombormű Szemereky Teréz keramikus művész alkotása. Ez a dombormű több mint egy várost ábrázoló alkotás. A látássérültek társadalmi integrációjának egyik mérföldköve, a tolerancia, az egymásra figyelés jelképe.
A konferencia ideje alatt az „Informatika a Látássérültekért Alapítvány” bemutatót tartott, melynek keretében az érdeklődők megtekinthettek számos látáscsökkenést kompenzáló segédeszközt.
FOLYAMATOSAN ELÉRHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK
Információnyújtás
Irodánkban napi 8 órában folyamatos információs és tanácsadó szolgálat működik, ahol tagjaink a már megszokott, akadálymentes környezetben tájékozódhatnak az őket érintő rendeletekről, pályázati lehetőségekről, kedvezményekről. Igény szerint kolléganőnk segít a papírok, űrlapok kitöltésében, kérelmek megírásában is. A már megszokott, papír alapú tájékoztató levél mellé 2010-ben új szolgáltatásként bevezettük az elektronikus hírlevelet. Ezt kéthetente, e-mailben küldjük el azoknak a tagjainknak, akik feliratkoznak címlistánkra. A képernyőolvasó programmal is könnyen használható formátumban szerkesztett levél a tagjainkat érintő aktualitásokat tartalmazza.
Egyesületünk folyamatosan frissített honlapján szintén tájékozódhatnak tagjaink.
Segédeszköz ellátás
2010-ben a már megszokott szolgáltatások mellett bővítettük segédeszköz-programunkat:
Munkatársaink havonta egyszer térítésmentesen lehozzák Budapestről, a segédeszközboltból a tagjaink által megrendelt segédeszközöket.
Segédeszközparkunk bővítésével tagjaink még több segédeszközt tekinthetnek meg, próbálhatnak ki irodánkban.
Igény szerint segítünk a kiválasztott segédeszköz megrendelésében.
Új szolgáltatásként beindult egyesületünkben a segédeszköz-kölcsönzés.
Egyesületünk elnöksége határozata alapján 2010-ben is kiírtuk a Segédeszköz vásárlási támogatás pályázatunkat. 2010-ben összesen 83400 Ft-ot fizettünk ki tagjainknak e támogatás keretében.
Ingyenes jogi tanácsadás
Az Esélyek Háza - Csongrád Megyei Esélyegyenlőségi Irodával kötött együttműködésnek köszönhetően tagjaink minden hónap 3. szerdáján térítésmentesen fordulhattak kérdéseikkel, problémáikkal Dr. Pusztai Judit ügyvédnőhöz irodánkban.
A Szegedi Tudományegyetem Jogtudományi karának hallgatói hetente egy alkalommal álltak tagjaink rendelkezésére irodánkban.
EGYESÜLETI ESEMÉNYEK, KULTURÁLIS PROGRAMOK
A már megszokott programok mellett (pl: egészségnap) új rendezvényekkel is vártuk tagjainkat, valamint az érdeklődő közönséget 2010.-ben.
„Tiszán innen, Dunán túl...”
2010. áprilisában került megrendezésre a 3 napos nemzetközi kulturális seregszemle, „Tiszán innen, Dunán túl...” címmel. A program keretében 4 egyesület 38 delegáltját láttuk vendégül, akik színes kulturális műsorral mutatták be tehetségüket. A programon részt vett a Szabadkai Vakok és Gyengénlátók Egyesülete, a Szatmárnémeti Vakok és Gyengénlátók Egyesülete, a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete, valamint a Nyírségi Látássérültek Egyesülete. Természetesen egyesületünk kultúrcsoportja, az ÁRNYALAT is megcsillantotta tehetségét a rendezvényen.
„Érints meg!” kiállítás
2010 októberében Vaskóné Kiss Éva elnökségi tag, kulturális megbízott koordinálásával kiállítást szerveztünk „Érints meg!” címmel. A program keretében látássérült emberek alkotásait tekinthette meg az érdeklődő közönség. Tapintható képek kiállításával hoztuk a programot elérhető közelségbe a látássérültek számára. A tárlat a Szegedi Somogyi Könyvtár kiállítótermében valósult meg. A rendezvényt a Szegedi Közéleti Kávéházzal, valamint a Kreatív Formák Alapítvánnyal közösen hívtuk életre.
Helen Keller Emlékműsor
2010 márciusában tisztelte meg egyesületünket a szabolcsi Irodalmi Baráti Társaság, akik egy csodálatos előadás keretében mutatták be az érdeklődő közönségnek az Amerikában, a XIX. században élt siketvak írónő, Helen Keller életét. A rendezvényen méltó keretek közt emlékezhettünk meg Helen Keller születésének 130. évfordulójáról.
Egyesületi kirándulás
2010-ben a már hagyományosnak tekinthető 3 napos kirándulás úti célja Pécs és környéke volt. Útban Pécs felé megálltunk Mohácson, ahol egy busó álarc készítő műhelyt látogattunk meg. A műhely vezetője interaktív módon mutatta be az álarckészítés menetét. Meglátogattuk Pécsett a Vasarely Múzeumot, a Csontváry Múzeumot, a Zsolnay Múzeumot, az akkor ideiglenesen ott kiállított Munkácsy Trilógiát, és a híres Lakat-falat. Már Pécs főterén is található olyan bronz dombormű, ami a belváros kicsinyített makettjét ábrázolja. Ennek megtapintásával vak tagjaink is részesülhettek Pécs csodálatos épületeinek élményében. Útban hazafelé még megálltunk Pécsváradon, ahol egy régi várrom falai közt sétálhatott a csoport.
Egy napos kirándulások, programok
2010. első programja egyesületünkben a Szépművészeti Múzeumba szervezett kirándulás volt. Botticelli és művésztársai csodálatos képeit tekinthették meg az érdeklődő sorstársak. 2010. május 15-én látogatást szerveztünk a Szegedi Vadasparkba. Az állatsimogatással egybekötött program keretében sok érdekes, egzotikus állatfajjal ismerkedhettek meg a Sorstársak.
2010. június 27-én Horgászrandevú címmel rendeztünk családi napot, melynek során tagjaink neves színészekkel közösen élvezhették e sport örömeit.
2010 júliusában részt vettünk a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola Mórahalom által szervezett gyógynövénytúrán. A kirándulás során tagjaink megismerhették az erdők-mezők növényvilágát, azok élettani hatását.
Ünnepségek, rendezvények, programok
A Szeged Első Lions Club felajánlásának köszönhetően 2010-ben több alkalommal kapott egyesületünk belépőjegyeket a Szegedi Nemzeti Színház előadásaira, amiket tagjaink közt osztottunk szét.
2010-ben sem maradtak el a már hagyományosnak tekinthető ünnepségek:
A Farsangi Ünnepséget az Esélyek Háza - Csongrád Megyei Esélyegyenlőségi Irodával, a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvánnyal, valamint az Értelmi Sérültek Országos Érdekvédelmi Szervezete Csongrád Megyei Irodájával közösen szerveztük. A program keretében tombolával, jelmezversennyel, vidám farsangi műsorral vártuk tagjainkat.
2010. október 16-án ünnepeltük meg a Fehér Bot Nemzetközi Napját. Rendezvényünket megtisztelte Szakály Melinda, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége elnöke, aki LOUIS BRAILLE EMLÉKÉRMET adott át Bán Sándor tagunknak. A rendezvényen egyesületünk kultúrcsoportja, az ÁRNYALAT tagjai adtak elő verseket, ezzel is emelve az ünnep fényét.
2010 december 18-án rendeztük meg Karácsonyi Ünnepségünket. A programot a Kreatív Formák Alapítvánnyal közösen szerveztük. A rendezvény során a karácsonyi műsor részeként Cseszkó Mihály részleteket adott elő Romhányi József verseiből, a Haddelhad hagyományőrző népi színtársulat Betlehemes műsorral, az Antal család karácsonyi énekekkel, az Egyesület kultúrcsoportjának tagjai pedig ünnepi versekkel, dalokkal kedveskedtek sorstársainknak. A rendezvényen megjelent tagjainknak ajándékcsomaggal kedveskedtünk, aminek tartalmát részben pályázati pénzből, részben felajánlásokból biztosítottuk.
Klubdélután
Minden hónap utolsó szombatján várták a szervezők egyesületünkben a sorstársakat változatos programokkal, műsorokkal. Januárban egy fiatalokból álló csapat részleteket adott elő Romhányi József verseiből. Áprilisban a szervezők egy szál virággal köszöntötték az édesanyákat.
Versenyek, vetélkedők
Tagjaink 2010-ben is kiváló eredménnyel képviselték egyesületünket életrajzi, valamint sportvetélkedőkön.
„Irány a hangok után!”
A Nyíregyházán megrendezett rádiós amatőr futóversenyen 11 fővel indult az egyesület. Delegáltjaink mind egyéniben, mind a csapatversenyekben kiemelkedő eredményeket értek el.
Fekete István Emlékverseny
Idén 10. alkalommal került megrendezésre Ajkán a Fekete István Emlékverseny. Ebben az évben a Téli Berek című könyvből kellett felkészülni a jelentkezőknek. Egyesületünket a már jól összeszokott csapat képviselte, (két vak és két gyengénlátó sorstárs) akik a 12 induló csapatból a 4. helyezést érték el.
„Vagyok”
2010 tavaszán a Székesfehérváron megrendezett „Vagyok” kulturális programon szintén képviseltette magát egyesületünk, alkotó tagjaink által. Sorstársaink már évek óta rendszeres résztvevői a rendezvénysorozatnak.
SZERVEZET
Szervezetfejlesztés
Egyesületünk 2010-ben csatlakozott a Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány civil szervezetek részére meghirdetett „Cimet – a civil világ fűszere” elnevezésű szervezetfejlesztő programjához. A programban térítésmentesen vehettünk részt. A 3 napos program keretében egy szakember irányításával egyesületünk elnökségi tagjai, körzeti csoport vezetői, valamint az iroda dolgozói együtt alakították ki egyesületünk célkitűzéseit, 3 évre szóló stratégiai tervét, illetve ezek megvalósításának időbeni ütemezését. A program keretében munkatársaink képzésen vehettek részt.
Arculattervezés
Kapás Csilla szakember felajánlásban megtervezte egyesületünk új, fiatalos arculatát, az „Egyedül nem meggy!” kampányt. Ötlete nyomán, pályázati pénzből szórólapokat, pólókat készíttettünk, amik segítségével még tudatosabban, egységes külső megjelenéssel végezhetjük adománygyűjtő valamint szemléletformáló tevékenységünket.
Humán erőforrás
2010 januárjától két munkavállalót a Szociális és Munkaügyi Minisztérium működési költségekre biztosított támogatása megvonása miatt nem tudtunk tovább foglalkoztatni. A Munkaügyi Központ által biztosított bértámogatásból fizetett munkavállalók továbbra is egyesületünkben dolgozhattak. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium által kiírt FOG-FOF-10-es pályázaton elnyert összegből tudtuk finanszírozni 1 fő szociális munkás bérét 2010 május 1-től. A Nemzeti Civil Alap működésre kiírt pályázatán elnyert összegből tudtuk finanszírozni 1 fő irodavezető bérét 2010 augusztus 1-től. 2010 december 31-én egyesületünkben
- 5 fő megváltozott munkaképességű munkavállaló;
- 1 fő irodavezető;
- 1 fő szociális munkás;
- 1 fő munkahelyi segítő; dolgozik.
Munkavállalók 2010 december 31.-i adatok alapján
Munkavállaló neve Munkaköre Óraszám Forrás
Györgyné Kiss Adrienn
Megváltozott munkaképességű munkavállaló Egyesületi elnök Napi 8 Munkaügyi Központ által nyújtott bértámogatás
Szabó Gabriella
Megváltozott munkaképességű munkavállaló Informatikus Napi 6 Munkaügyi Központ által nyújtott bértámogatás
Feketéné Lantos Erzsébet
Megváltozott munkaképességű munkavállaló Körzeti csoport vezető Napi 4 Munkaügyi Központ által nyújtott bértámogatás
Szalai László
Megváltozott munkaképességű munkavállaló Körzeti csoport vezető Napi 4 Munkaügyi Központ által nyújtott bértámogatás
Tóth Károly
Megváltozott munkaképességű munkavállaló Körzeti csoport vezető Napi 4 Munkaügyi Központ által nyújtott bértámogatás
Karsay Erzsébet
Szociális munkás Napi 6 FOG-FOF-10-es pályázat
Szőke Törökné Zemkó Márta
Munkahelyi segítő Napi 4 Munkaügyi Központ által nyújtott bértámogatás
Tóth Katalin
Irodavezető Napi 4 NCA DA-10-0970 számú pályázat
Tóth Katalin
Munkahelyi segítő Napi 4 Munkaügyi Központ által nyújtott bértámogatás

Oktatás, képzés
Egy fő megváltozott munkaképességű munkavállalónk, Feketéné Lantos Erzsébet Szentes Város Polgármesteri Hivatala által szervezett két napos képzésen vett részt. A képzés során a pályázatírás főbb elemeibe tekinthettek be a jelentkezők.
Egy fő megváltozott munkaképességű munkavállalónk, Györgyné Kiss Adrienn részt vett a Szegedi Tudományegyetem által meghirdetett Civil önkéntesség és érdekérvényesítés című képzésen.
Egy fő látó kolléga, Szőke Törökné Zemkó Márta az ELTE Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai karán indult 2 éves képzésén vesz részt, látássérült személyek elemi rehabilitációja szakirányú továbbképzési szakon.
Körzeti csoportok
Körzeti csoportokat működtetünk
Csongrádon (Körzeti csoport vezető: Ungerbauer Mihály),
Hódmezővásárhelyen (Körzeti csoport vezető: Tóth Károly),
Makón (Körzeti csoport vezető: Szalai László) és
Szentesen (Körzeti csoport vezető: Feketéné Lantos Erzsébet).

Csongrád
Minden 4. pénteken várta a körzeti csoportvezető a sorstársakat klubdélután keretében tartott összejövetelen. Itt lehetőségük nyílt az érdeklődőknek baráti beszélgetésre, a Vakok Világa folyóirat olvasgatására. 2010 márciusában nőnapot ünnepelt a csoport.
Nyáron kirándulást szerveztek Szarvasra, az Arborétumba, melyet finom ebéd követett.
Ősszel egészségnapot tartottak, aminek keretében a Védőnők Szövetsége munkatársai vérnyomást, vércukor szintet mértek mindazoknál, akik szerették volna megismerni egészségi szintjüket. Egy élelmezésügyi szakember az egészséges táplálkozásról tartott előadást, különös tekintettel a tápanyagok hatására a szembetegségekre. A Kreatív Formák Alapítvány – rehabilitációs központ bemutatta tevékenységét, szolgáltatásait az érdeklődő tagoknak.
2010-ben is megünnepelte a csoport a jelentősebb ünnepeket: Fehér Bot Nemzetközi Napja, Karácsony.
Hódmezővásárhely
Minden csütörtökön baráti hangulatú beszélgetéssel várta az „Aranyházban” a körzeti csoportvezető a tagokat Hódmezővásárhelyen.
A körzeti csoport is megünnepelte a jelentősebb eseményeket:
A Fehér Bot Nemzetközi Napja alkalmából rendezett ünnepségen átadásra került a Dr. Jáksó László Emlékplakett, a 2010. év megadományozottjának, Lakatosné Nagy Jolánnak. A karácsonyi ünnepségen meghitt műsorral, vendéglátással, és karácsonyi ajándékcsomaggal várták a szervezők a sorstársakat.
2010 júniusában a csoport egy napos programot szervezett Horgászrandevú címmel.
A körzeti csoportvezető számos civil és önkormányzati fórumon képviselte a csoportot.
2010-ben realizálódott egy, már egy éve szerveződő esemény. A körzeti csoport munkatársai kezdeményezésére átadásra került egy dombormű Hódmezővásárhely főterén, ami a város főbb épületeit ábrázolja. Az alkotás egy több elemből álló szoborcsoport első elemeként készült el a Rotary Club Hódmezővásárhely felajánlásából.
Szintén jelentős esemény volt a körzeti csoport 2010. évi munkájában a már korábban részletezett szakmai konferencia, ami a látássérült gyermekek oktatási lehetőségeit vette nagyító alá.

Makó
Minden péntek délelőtt színes programokkal, előadásokkal várták a szervezők Makón a sorstársakat. Összejöveteleiken megemlékeztek a hagyományos ünnepekről, szokásokról. Farsangi ünnepséget, nőnapi, anyák napi megemlékezést, őszköszöntőt, karácsonyi ünnepséget tartottak, ahol mindig bőséges vendéglátás, kedves ajándékok várták a sorstársakat.
A csoport több alkalommal szervezett kirándulást a Mórahalmi Gyógyfürdőbe.
A körzeti csoportvezető számos kerekasztal beszegetésen, és civil fórumon képviselte a csoportot, illetve az egyesületet.
A csoport kiváló kapcsolatot ápol a városban működő társszervezetekkel, valamint az Önkormányzattal.
2010 októberében megrendezték a Látássérültek IV. Megyei Találkozóját. A rendezvényt megtisztelte Buzás Péter, Makó polgármestere, valamint Dr. Dehelán Aurélia, a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház - Rendelőintézet szemész főorvosa. Az ünnepségen igényes műsorral kedveskedtek a szervezők a résztvevőknek. Az ünnepi műsort finom ebéd, majd vidám mulatozás követte.

Szentes
Minden hónap 1. hétfőjén várta a körzeti csoportvezető és segítő csapata a sorstársakat Szentesen. Az összejöveteleken tájékoztatta a tagságot az egyesületet érintő aktualitásokról, pályázati lehetőségekről.
Szabadidős program keretében a csoport meglátogatta a szentesi, a cserkeszőlői és a mórahalmi gyógyfürdőket. Kirándulást szerveztek a Szarvasi Arborétumba. Az erdei séta után sétahajózás volt a Holt Kőrösön. Látogatást szerveztek Szegedre, a Somogyi Könyvtárban kiállított Zsolnay Porcelán Manufaktúra tárlatának megtekintésére.
Ősszel egészségnapot tartottak. Az egészséges táplálkozás jegyében tartott előadást Mihalech Gábor, utána 30-féle különböző vegetáriánus ételt kóstolhattak meg az érdeklődők. A Kreatív Formák Alapítvány segédeszköz bemutatót rendezett, ezt követte egy különleges ételkóstoló.
A klubdélutánok keretében Szentesen is megemlékeztek a Nemzetközi Nőnapról, Anyák Napjáról, valamint a Fehér Bot Nemzetközi Napjáról.
A körzeti csoportvezető számos fórumon, rendezvényen, konferencián képviselte a csoportot.
Decemberben éves beszámolóval zárták az évet novellákkal, versekkel, zenével színesített ünnepi műsort állítottak össze. 12 tagtársunknak bonbonnal köszönte meg a csoportvezető az önzetlen segítséget, melyet egész évben nyújtottak neki. Vacsorára gulyáslevest, somlói galuskát, pogácsát, édes süteményt, szaloncukrot, kávét, teát, ásványvizet szolgáltak fel.

Költségvetés

Pályázatok
Szociális és Munkaügyi Minisztérium által Fogyatékos személyek érdekvédelmi szervezetei által nyújtott szolgáltatások támogatására kiírt FOG-FOF- 10 –es pályázat:
Igényelt összeg:4 925 000 Ft
Elnyert összeg: 4 442 056 Ft.
Nemzeti Civil Alapprogram Dél-Alföldi Regionális Kollégiuma által kiírt DA-10-0970 számú pályázat: Igényelt összeg: 3 490 000 Ft
Elnyert összeg: 3 000 000 Ft
Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Iroda által meghirdetett Fogyatékosügyi Keret:
Igényelt összeg: 400 000 Ft
Elnyert összeg: 320 000 Ft
Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Iroda által meghirdetett Szociális, Gyermek, és Családvédelmi keret:
Igényelt összeg: 400 000 Ft
Elnyert összeg: 100 000 Ft

Adó 1%
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége részére felajánlott ADÓ 1% összegből továbbadott támogatásként 107 748 Ft támogatást kaptunk.
A magánszemélyek Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete részére 2009-ben felajánlott ADÓ 1 % mértéke 185 807 Ft volt.
Támogatók:
2010-ben egyesületünket két jelentős szervezet is méltónak találta támogatására.
Szent Györgyi Albert Rotary Club Szeged 500 000 Ft támogatásban részesítette egyesületünket. A felajánlott összeget – a club képviselőjével történt egyeztetés után, – a legjelentősebb pályázatunkhoz használtuk fel, mint önerőt. A felajánlott összegből asztali számítógépet, laptopot, és mobiltelefon készüléket vásároltunk.
Szeged Első Lions Club 2010 februárjában jótékonysági koncertet szervezett, aminek bevételét egyesületünknek ajánlották fel. A támogatás összege 500 000 Ft volt. Az összeg felhasználásának módjáról egyesületünk elnöksége, a tagok véleményét kérve és meghallgatva később dönt.
Rotary Club Hódmezővásárhely támogatásával megvalósult egy csodálatos kezdeményezés. Átadásra került egy dombormű, ami Hódmezővásárhely nevezetes épületeit ábrázolja.
Mórahalom Város Önkormányzatával kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően egyesületünk ingyenes, valamint kedvezményes belépőjegyeket kapott a Mórahalmi Erzsébet Gyógyfürdőbe.

Kelt: Szeged, 2011. február 18.
Györgyné Kiss Adrienn
egyesületi elnök
-------------------------------------------------

Közhasznúsági jelentés

Kiegészítő melléklet

------------------------------------------------
2009
------------------------------------------------
SZAKMAI BESZÁMOLÓ
2009. 01. 01.-2009. 12. 31.
Név: Vakok és Gyengénlátók Csongrád
Megyei Egyesülete
Székhely: 6721 Szeged, Bocskai utca 11.
Telefon: 62/ 425-087
e-mail: szegedvakok@invitel.hu
Adószám: 18473951-1-06
Bírósági ny. sz.: Pk. 60. 156/2004/5
Képviselő: Kiss Adrienn
A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének a 2009. december 31-i adatok alapján 738 fő tagja van.
Körzeti csoportokat működtetünk
Csongrádon (Körzeti csoport vezető: Ungerbauer Mihály),
Hódmezővásárhelyen (Körzeti csoport vezető: Tóth Károly),
Makón (Körzeti csoport vezető: Szalai László) és
Szentesen (Körzeti csoport vezető: Feketéné Lantos Erzsébet).
A 2009-es év az új vezetők megválasztásának éve, hiszen eltelt öt év az előző választás óta 2009. május 13-án a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete választó közgyűlése új képviselőt választott Kiss Adrienn személyében. Az elnökség összetétele is jelentősen változott, így 2009. 2. félévében – a folyó ügyek, és mindennapi munka mellet – az új vezetőség összecsiszolódása, a feladatok elosztása ez által a hatékony munka elérése volt az egyik kiemelkedő feladatunk, hiszen ezzel alapoztuk meg azt, hogy az elkövetkező 5 évben sikeresen, tehát tagjaink számára a maximumot nyújtva működhessen az egyesület.
Tevékenységünket - az Alapszabály szellemében – a következő elv alapján szervezzük:
Minél szebbé, könnyebbé tenni sorstársaink életét, egyesületen belül, és azon kívül egyaránt. Tesszük mindezt a rendelkezésünkre álló források lehető leghatékonyabb felhasználásával, hogy a rendelkezésünkre álló keretből a lehető legtöbb szolgáltatást tudjuk nyújtani tagjainknak. Tevékenységünk egy része közvetlenül szolgálja a tagság érdekeit (pl.: ünnepségek, kirándulások szervezése, segédeszköz vásárlási, illetve tanulmányi támogatás, klub-délutánok, egészségnap szervezése), egy másik köre pedig közvetve (szakmai fórumok szervezése, véleményezzük intézmények komplex akadálymentesítését). (A részletes felsorolást lásd alább.)
Érdekvédelem, érdekképviselet:
Egyik kiemelten fontosnak tekintett tevékenységünk a látó társadalom látássérültekről alkotott szemléletének formálása. Ennek érdekében igyekszünk minden korosztályt elérni érzékenyítő programjakkal, előadásainkkal. A kisiskolás gyermekeket és középiskolás diákokat Tolerancia-napok keretében a többi fogyatékos társ-szervezettel együtt folyamatosan ismertetjük meg az emberek különbözőségével, a tagjaink mindennapjaival. A Szegedi Ifjúsági Napok fesztiválon kialakított Esélyek Kertje elnevezésű szigeten több napon keresztül jelen voltunk programjainkkal. Ennek keretében kialakítottunk egy vak-szobát, ahol a fiatalok a vakok mindennapjaiba kóstolhattak bele. Egy sorstársunk a vakvezető kutyák jelentőségét érzékeltette bemutatóján keresztül. A fiatalok készíthettek vak-uzsonnát, ahol érdekes ételek kerültek ki a vállalkozó szellemű érdeklődők kezei közül: pl: fokhagymás-lekváros kenyér. Egyre több, a megyében működő intézmény komplex akadálymentesítéséhez kérték az üzemeltetők, valamint a kivitelezők a véleményünket, mind a tervezés szakaszában, mind a kivitelezés során. Bízunk benne, hogy az együttműködések eredményeként a megyében egyre több olyan intézmény fog működni, ami a látássérültek számára könnyen megközelíthető és „használható” lesz.
2009. november 17-én szakmai konferenciát tartottunk „Szülők és szakemberek – jó időben, jó helyen – a gyermekért” címmel, melynek keretében a megyében élő látássérült gyermekek helyzetét, lehetőségeit vázoltuk fel az érdeklődőknek, illetve az érintetteknek. A konferencián előadást tartottak:
Dr. Szőke László Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége elnöke
Konner Eszter gyógypedagógus Siketvakok Országos Egyesülete
Falusiné Kovács Lívia tiflopedagógus Kreatív Formák Alapítvány
Vékony Sándorné Dr. Kettesy Aladár Általános Iskolai Intézményegységének vezetője
Magyar Adél gyógypedagógus Szegedi Korai fejlesztést és Integrációt Támogató Alapítvány - Odú Fejlesztő Központ
Antalné Borovics Márta tiflopedagógus Szegedi Korai fejlesztést és Integrációt Támogató Alapítvány- Odú Fejlesztő Központ
Dr. Sohár Nikolett adjunktus szemorvos
A témához hozzászólt:
Bagi Ádámné közoktatási szakértő
Dr. Kószó Péter gyermekorvos
Dr. Micserics József a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hivatalvezetője
Több visszajelzés alapján elmondhatjuk, hogy a konferencia sikeres volt, az előadók prezentációi számos kérdésre választ kínáltak. A rendezvény sikere egy újabb, 2010-ben megrendezésre kerülő konferencia reményért vetíti elő.
A következő fórumokon, rendezvényeken, kerek-asztal beszélgetéseken vettünk részt:
- NCA kerek-asztal fórum
- NCA elektorválasztás
- Siketvakok Országos Egyesülete fennállásának 15. évfordulója
- Kreatív Formák Alapítvány: ünnepélyes megnyitó
- Kecskemét: „Hatékony Közlekedésfejlesztési Intézményrendszer” című szakmai információs nap
- Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány: érzékenyítő nap
- „ A mozgás összehoz” régiós fesztivál a Dél-alföldön: Civilek utcája, „élő könyvtár”, civil kerek-asztal
Esélyteremtés útja Magyarországtól Brüsszelig” szakmai fórum, Szeged, Megyeháza
- „Kitárt ajtók” –kiskorú látássérültek esélyei Békés megyében konferencia
- Esélyek Háza: „Van véleményem!” döntéshozói találkozó
• Esélyek Háza – Csongrád Megyei Esélyegyenlőségi Iroda: programok egyeztetése
• Munkaügyi Központ: munkáltatói fórum
• MVGYOSZ – elnökök tanácsa
• Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata által működtetett Fogyatékosügyi Fórum Munkacsoportjának ülése
• „A látássérültek elemi rehabilitációja napjainkban” Vakok Állami Intézete által szervezett konferencia – Budapest
• Esélyek Háza szervezésében tartott „Merre tovább és hogyan: magányos farkasok vagyunk, vagy falkatagok?” című esélyegyenlőségi fórum Szeged
• Kreatív Formák Alapítvány – rehabilitációs központ: work shop, kerek-asztal beszélgetés (2 alkalommal)
• „A speciális szakképzés jelene és jövője” szakmai kerekasztal beszélgetés – Szegedi Ipari Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola József Attila Tanintézménye
• SZISZSZI József Attila Tanintézménye és a SZKTT Sólyom utcai Óvoda és Általános Iskola szervezésében tartott „Fogyatékosok Világnapja” című Rendezvényen
• Fogyatékosságtörténeti Kiállítás megnyitója – Szegedi Tudományegyetem TIK
• „VI. Civil Foglalkoztatási Konferencia” – Budapest, Parlament Felsőházi Terem
• Csongrád Megyei Földhivatal akadálymentesített irodaházának műszaki átadását követő sajtótájékoztató
• Fogyatékkal élők VIII. megyei úszóversenye - Hódmezővásárhely
Az alábbi rendezvényeken tartottunk bemutatót a látássérült emberek életéről, segédeszközökről, illetve mutattuk be az egyesületet:
• „Fogadj el, fogadd el” érzékenyítő nap gyerekeknek Csongrád
• „Speciális képzési igényű hallgatók integrációja” szakmai nap - Szegedi Tudományegyetem rendezvényén
• „A szeretet mindent elfogad…” érzékenyítő nap - Szentes
A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete 2009-ben ünnepelte megalakulásának 60. évfordulóját. Ennek alkalmából az egyesület elnöksége megalapította a Dr. Jáksó László Emlékplakettet.
Az adományozás célja:
A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete emlékplakettet adományoz évente egy alkalommal egy olyan személynek, vagy szervezetnek, aki kiemelkedően sokat tett a Csongrád megyei látássérültekért így fejezve ki megbecsülését és köszönetét áldozatos munkájáért. Az emlékplakett adományozásának menete az emlékplakett Alapító Okiratában található.
Szolgáltatás:
Szabadidő, kultúra:
2009-ben is megszerveztük a már hagyományosnak tekinthető 3 napos egyesületi kirándulást. Az úti célunk idén a Mátra és környéke volt. A program keretében meglátogattuk a Szolnoki Repülőgép Múzeumot, Gyöngyösön a Mátra Múzeumot, Mátrafüreden a Palóc Múzeumot, a Sás tavat, és környékét. Ellátogattunk Egerbe, ahol a Várban, valamint a történelmi városrészekben kaptunk rövid áttekintést a város történelméről a Heves megyei sorstársaktól. Hazaindulás előtt még megálltunk a Szépasszony völgyében is. 2009-ben megalakult egyesületünk kultúrcsoportja ÁRNYALAT néven. A csoport idén is kiváló eredménnyel szerepelt az Ajkán megrendezésre kerülő Fekete István Emlékversenyen, valamint Debrecenben a „Ki tud többet Louis Braille - ről?” vetélkedőn. Nagyszerű kulturális élményt jelentett tagjainknak a Nyíregyházán megrendezett kulturális seregszemle, ahol a kultúrcsoport újra bemutathatta tehetségét.
A Szegedi Szabadtéri Játékok ajándékkoncertjére ebben az évben is 10 jegyet kaptunk felajánlásban, amit a tagok már nagyon vártak, és reméltek.
2009-ben is megtartottuk ünnepségeinket.
2009-ben több kerek évfordulót ünnepeltek a látássérült emberek. Louis Braille - a pontírás megalkotója - születésének bicentenáriumát, valamint a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete megalakulásának 60. évfordulóját. A jeles eseményeket igyekeztünk méltó programokkal, méltó keretek közt megünnepelni.
Ennek keretében 2009. augusztusában egyesületünk elnöksége megalapította a Dr. Jáksó László Emlékplakettet, amit a Fehér Bot Nemzetközi Napja – Louis Braille Emléknap - alkalmából megrendezett ünnepségen adtunk át első ízben Tóth Károly tagunknak. Rendezvényünket megtisztelte a plakett névadójának özvegye és fia, valamint a Vakok Világa folyóirat főszerkesztő asszonya is. A rendezvényen emlékeztünk meg Louis Braille születésének 200. évfordulójáról is, aminek keretében Dr. Szőke László a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke Louis Braille Emlékérmet adott át Farkas Mátyás tagunknak. Farkas Mátyás foglalta össze a jelenlévőknek Louis Braille életét valamint méltatta munkásságát.
2009. december 12-én tartottuk meg a már hagyományosnak tekinthető karácsonyi ünnepségünket. Az ünnepi hangulatról a Talent Zenestúdió ifjú növendékei gondoskodtak. Műsoruk keretében karácsonyi dalokkal, musical részletekkel kedveskedtek tagjainknak. A rendezvényen bejglit, meleg teát, kávét, üdítőt szolgáltunk fel a több mint 100 megjelent tagunknak. Több sorstárs meghatottan mondta el, nem lett volna része ilyen hangulatú ünnepben, ha nem jön el, mivel egyedülálló lévén nem állít karácsonyfát, nem süt bejglit magának. Így viszont újra élhette a régi ünnepek hangulatát.
Minden hónap utolsó szombatján klubdélutánt tartunk, ahol tagjaink kellemes hangulatú összejövetelen vehetnek részt. A szervezők gyakran érdekes programokkal, meghívott vendégekkel teszik még színesebbé a rendezvényeket.
Folyamatosan elérhető térítésmentes szolgáltatásaink:
Segédeszköz vásárlási támogatást biztosítunk tagjainknak olyan eszközök vásárlása esettén, amelyek segítik áthidalni látási problémáiból adódó életviteli nehézségeket. A támogatást a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete elnöksége által meghatározott támogatási rendszer alapján adunk. Iskolakezdéskor minden évben tanulmányi támogatással segítjük a látássérült gyerekeket.
Érintett tagjaink térítésmentes jogi tanácsadásban részesülhetnek egyesületünkben, ami a Szegedi Tudományegyetem Jogtudományi karával kialakított együttműködés révén valósulh


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!